Aktuellt

25 februari, 2020 Okategoriserade

Passa på att öva – nu

Folkhälsomyndigheten bedömer nu att risken är hög för att personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya coronaviruset utomlands. Detta på grund av den senaste tidens utveckling i omvärlden. Samtidigt bedöms risken för allmän smittspridning i Sverige som låg.” (https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/februari/forandrad-riskbedomning-for-fall-av-covid-19-i-sverige/)

Bedömningen talar sitt tydliga språk: ingen anledning till oro över läget, men väl anledning att fundera över sin beredskap. 

Läget är med andra ord ypperligt för att köra en övning med krisorganisationen där både kontinuitetsperspektivet i verksamheterna, utifrån bl.a. personalbortfallsperspektiv, och kriskommunikativa inslag bakas in. 

Skrivna underlag och planer i all ära, och ni som känner mig och har följt mig ett tag vet att jag är mycket stor vän av planer. De är förutsättningar för att ha både resurser på plats när de behövs, och uthållighet i verksamhet, personal och resurser. Men de är i stor utsträckning till för att övas på. Förmåga är en färskvara, och om det skrev jag efter terrorattentatet på Drottninggatan här: https://www.dagenssamhalle.se/debatt/utan-oevning-ingen-verklig-krisberedskap-32985

Exemplet terrorattentatet Drottninggatan talade sitt tydliga språk: övning som genomfördes påverkade hanteringen mycket positivt. (https://www.svd.se/polisen-ovade-pa-terrordad-dagarna-fore-attacken) Föga förvånande kanske många anser, och ändå är tror jag med viss erfarenhet att många offentliga aktörer inte anser sig ha tid att genomföra en övning här och nu, kopplat till smitta/pandemi, trots att det skapar mycket god beredskap, och tilltro på egen förmåga – just här och nu.

En halv dags övning. Ett smittoscenario. Krisledning samlad. Försumbar kostnad, försumbar arbetstid. Bara gör det – ni kommer inte att ångra er. 

(Vi på Straterno är förresten redo att hjälpa er, vi har färdiga scenarios och övningsupplägg redo att köras per omgående.)

Beredskapshälsningar,

Kristina med övriga StraternoiterBack to blog listSecured By miniOrange